Apr 23, 2014

My March Memories

Assalamualaikum..

Selamat pagi korunk! So,excited nak update walaupun sekadar cerita March lepas.Ai tak peduli..tetap gak nak update pasal Marchi March ai sebab orang-orang yang ai kasihi semua lahir March!!

MOM!! Mom mendahului dengan mata yang tidak ternilai..haha.Birthday mak ai jatuh pada 2 March lepas.tapi belum sambut lagi ni ha birthday mak sebab beliau away! So nak sambut hujung bulan ni.Insya allah..

Seterusnya anak Mohd Mizan dan Mira yang jatuh pada 24 March lepas juga..telah diwar-warkan mengenai umur Ashraf yang akan genap 1 tahun 24 March tu..biasela...memula ingat..23 tu ingat esok bday boy mesti wish..pastuh malam 23 tu trus lupa..muehaha..cian ai u ols! Hilang ingatan menjadi-jadi..tak baik-baik..

Lagi? Birthday ehemm..si dia..haha..dah plan dah nak buat kek coklat sebab dia suka coklat dan gemar sangat makan nasi ayam.Ai buatkan kek coklat sahaja dan nanti mak dia yang buat nasi ayam.Mak die pandai sangat masak.Semua sedap-sedap..dar westwern sampai local bisa aja.. 

1st time nak buat fully coklat cake ni ai google youtube,google kat google printscreen ambik guna camera hp secara manual ape semua..Beberapa hari sebelum birthday kebetulan pergi beli kek harijadi untuk Abang Helmi a.k.a abang kak nor ,tanpa segan silu soalan bertubi-tubi ai tanyakan pada adik yang ade kat Secret Recipe tu..

"Sis,ape beza dark coklat,coklat fudge,coklat moist and bla bla bla "

Saba jela..adik tu dah explain dengan baik..terima kasih adik..hehe..

Seterusnya malam tuk,Ketang Ketong Phang Phung Phang! Siap la kek dark coklat ai !

Tadaaa

Nampak sedapkan..hehe..HARUS u ols!!

Yang ni celebrate pun lewat sebab nak tunggu Iza pulang daripada Program Anak Angkat die dan juga menunggu kepulangan KaChik cuti sem dari Perak..Ambhoi ! Sronok cik na..hahaha..by the way thanks taw korunk! You make our day! ngee..Ops lupa..malam birthday si dia ai tu..KaChik la geng sekongkol ai untuk put on a roses atas katil die..konon sweet taw! ahaks! menyampah ai! Thanks for the idea Siti Hazrina..ngeee..

Ops! hari tu kite angkut sekali budak techik si Nasmin untuk memeriahkan suasana.She is so cute,adorable and Drama Queen yang teramat.

Sampai ke kat rumah FPHIL petang tu dierang baru siap bake tart kentang!! awww!! super sedapp!!! Masya Allah !! Love to the max!


Ai pun tengah lapar dan tak sempat nak tanya recipe..axixixixi..

Sebenarnya ai lebih fokus kepada cane nak buat nasi ayam..FMIL ajarkan..yay!!
Mula-mula beli bahan-bahan kat UNACO dulu..
Pastuh . Sediakan


Paling senang di dunia..yang ni..
kerabu.
Campak nanas,timun,cili,sedikit garam dan perah limau!! perapkan supaya sebati.
Biarkan


Beralih kepada yang lain..

Ayam rebus siap-siap dan air rebusannya digunakan untuk menanak nasi.

Tanak nasi,letak daun pandan,tumis bawang remapah tumis,secukup rasa dan tunggu nasi masak! Oh,mentega letak juga yea..nak yang kuning,taburkan serbuk kunyit! senangkan?

Ok..ape jadi dengan ayam yang telah direbus empuk tadi?
Buat steamed chicken rise pun boleh.
Kami memilih rasted chicken rice so inilah behidn the scene die 


Tak saba nak tunggu masak..Ok yang part ni ai lost..ntah mane ai pegi mase tu..solat kot.or memang tak ambik pot pasal ayam ni..ala sennag je..campak dalma oven..heatkan sampai hangus skit..SIAP!! haha..

Lupe plak nak bagi tahu kie ade buat kuih traditional dak! my febret kueh u ols!

In da house..nek and dayang..thanks girls for coming!


Ape ke nama kueh ini??
Aku panggil die topi mexico..

Adunan dia kena ada gula apong/guna melaka baru jadik.
LOVE!


Eheh! ekceli aku letak nama dalam kek tu..
Tapi tak menjadik sangat u ols! :(
Mungkin sebab berat cheese cake tu tak dapat menandingi berat dark choc cake ai!

Apepon sedap!!! ai loike!
Ade kesempatan nak buat lagi lah! 

Hehe

Bday disambut dengan sederhana namun amat meriah! semua happy dan gambar penuh xde sebab semua sibuk nak makan.
Seingat ai FFIL ade kot snap pic dengan ambil vdeo.
Thanks pakcik.
hehe..

Nazmin sangat hepi sampai tak nak pulang ke rumah.

"Mommy,i cant go back now.I'll go back later"
Wah..beradu dengan ai..happy nya!!

Malam tu aktiviti bebas.
Ada yang main gitar dan nyanyi-nyanyi beramai-ramai.
Me,my love one and Nazmin layan cite Larva and cite kartun.

Pastu sambung kartun dalam bilik plak.
Habisla Nazmin the hiper atif malam tu maka terjadila wild-wild nite kami..
Haha



She will growing up faster than i cant think and yup! she's my besfren in future..
Dear,Kak Efa a.k.a her mommy

Im her besfwen tooo!!!

Hahaha..

Tak tahu what time i fall a sleep,
Semua padat-padat tidur dalam bilek,sempat bergurau senda dengan semua
Sedar-sedar dah subuh bila Kachik bangun padi soalt subuh dan beriap untuk gerak ke UNIMAS

wuu..cepatnya masa berlalu.
Mandi Manda dengan girang bersama Nasmin.
Pekena nasi goreng dan macam-macam lagi time bekfes..
Super kenyang 
Dan seterusnya bersedia nak hanta Nasmin pulang.

She got flu.Suara serak..

Hoh!! itula.
Disuruh tdo terlompat-lompat atas katil.
Kecoh FFIL tukar channel kartunTV utama tengok Bola so semua layan bola
Haha..
Padan muka.
Or aircond terlalu sejuk dalam bilek kot.

Sebab nak tengok tv Nazmin sanggup tdo di hujung kaki kami layan tv.
Kelakar.
Pagi-pagi buka mata

Good Morning Beautiful

And Oh,

Good Morning Birthday Guy!
Thanks for being there for me,love me and you're cute!
30 and sexy huh?
Haha

Itu sahaja catatan diari kali ini.

Thanks




No comments:

Post a Comment