Sep 23, 2014

Lifelong Learning

Assalamualaikum..

Seribu satu macam benda kite nak upload nak tulis nak ceritakan kat diari comey kite ni .Tapi terkadang kekangan masa amat menjerut hidup ini ditambah pula dengan perasaan malas yang amat membuak-buak maka misi untuk menjadikan blog ini terkubur berjaya.Haha.

Korang perasan tak masa seakan terlalu pantas berlalu? Untuk manusia semacam aku yang masanya banyak terbuang di jalan raya *sign macam nak lari je..

Ok.Aku sekadar nak catatkan journey perjalanan aku untuk menjadi ahli perniagaan.Tak kiralah perniagaan kecil atau besar kena belajar.Dan untuk aku terima pendidikan formal tu belum lagi.Percayalah tanpa ilmu didada tak mungkin kita akan berjaya.

Dan untuk capai kejayaan pengorbanan yang tidak berbelah bagi haruslah kau sanggupi.Al-kisah aku punya kerjaya dalam bidang pemasaran yang mana hari-hari bos kena membebel kat aku sebab aku ni pemalas nauzubillah nak siapkan paperwork.Bab-bab lancarkan idea tu aku gempakla.Nak muntahkan dalam sekeping kertas tu jenuh! Haha.Eh,aku jugak ada buat jualan cookies dan kek segala bagai sweet tooth kecil-kecilan.Ingatkan nak kembangkan yang tu lah.So aku mula dengan step tu sekarang.Seterusnya aku nak jayakan Veekey Kate shop fashion-fashion aku dan seterusnya beauty-beauty shop aku pulak.banyaknnya lah kan.Aku baru nak usahakan 3..Bos aku dah usahakan keliling badan.Sempat lagi nak bantu usahawan kecil yang berlambak kat luar tu ha.Acaner tu.Bosku idolaku..Insya allah ilmu yang bos curahkan tak akan saya sia-siakan.Terima kasih Allah untuk kurnakan saya BIg Boss dan Lady Boss yang baik.Semoga dapat baby junior yang tiut-tiut yea..

Wah.Daaaah satu perenggan.I dont know how other make it so this is mine :

  • Rajin-rajin timba ilmu secara langsung atau tidak langsung.Pergi karnival,pergi kursus,
  • Luaskan pergaulan.Jangan berat mulut atau sombong.
  • Bertindak segera.
This is my journey yang nak diabadikan kat sini.So nanti kalau adik-adik nak contohi bolehlah suruh baca blog and yang dah berjaya tu jangan segan silu bagi tunjuk ajar kat kite.

Nak dijadikan cerita,baru-baru ni kite join free talk by Gerek Gehl. Best talk dia sampai dapat ilham nak buat motto untuk Project Kuih kite iaitu - Its Knock your Mouth! 


 Next will be Swinburne University Kuching.Thank you warga kota sebab semakin aktif.
Seronoknya!

Ok.Dah join kursus ape pulak progress kan ? Ok..Progress die kite start slow-slow jugak.Sebab dalam pada masa yang sama migrain pening jugak fikirkan pasal butik.Macamana nak naikkan trafik facebook page dan nak buat aktiviti indoor bagi meluaskan pengaruh seantero Sarawak ni.Almas pasti boleh! Eheh..

Ini pulak progress untuk bisnes haku.Baru berjinak-jinak hapdet produk.Alhamdulillah dah ada customer teman berchit chat cakap-cakap pasal order.Aku pun tiap-tiap malam balek je kerja trus bereksperimen dengan biskut-biskutku sampai nak dating leme sikit dengan kekasih hati kena tepis ke tepi.Takpe b..nanti kite dah kawen i ready on call just for you ! Cayalah janji seorang bakal istewi.

Nak tengok official label kite? Yang ni last lah.Berkali-kali dah buat logo design ..rebranding semua..Finally.Tips.Buat ape-apepun jangan fikir banyak sangat.Clear your mind and make it simple.Make sure you walk so itll work!! 100% sure!! work for it! 



Tadaaa!! Gempak tak? y hitam kuning? Harimau malaya tu..ok bye! tu je sebab je..jangan lupe follow page and ig kiterang tau ! taip je Project Kuih .

Eh yang ni packaging untuk cookies kite.. 


Tu jelah.Doakan kite ae :) 





No comments:

Post a Comment