Apr 29, 2016

Rindula kat i-Phong

Assalamualaikum..

Dah beberapa hari i-phong kamek ni rosak sangatla tak syok ok.Tak ley nak snap-snap gambo time-time semua taqdaq kat ofis ni.Hurmm..dan tak ley nak post entri best-best sebab..skali lagi gamab dalam tu.

Haaa..how i miss my i-phong.

Ok,let kamek cerita skit pasal i-phong swap kamek.Heee..dulu handphone kamek Samsung S5 .Beli sebab camera best dan mase tu budget takley lebih dari 1200..So kenalah beli yang second sajork.Well,kamek ni jenis yang kalau gadget-gadget macam phone memang tak kisah kalo second sebab hayat dia tak lama.U know what i mean kan?

Tetiba adela satu harini Chai Borb tanya,"Nak swap dengan i-phone tak?"
"B,biar betul?"
Macam tak caye jekan.Sekali deal trus jadi omaigad,la tu jugakla cheq kena transfer semua benda,semua.Sampai ada gambar yang kena delete tak usah dikenang lagi.Nasib baik sekarang bertambah cantik berbanding dulu memang tak menyesalla.mih mih.

Sejak i-phone ditangannya kamek dah kurang bagi perhatian kat Chai Borb sebab asyik layan IG.Lama jugak kamek dah jadi i-phone user ni..setahun lebey jugakla.Pastu rosak tang bateri.nak tukar bateri ni la kamek berkira.Berkira tapi rindu.

Rindunya i-phone..sorry honey u selalu run out of battery sebab slalu main IG,Slalu kena bayar bill besar sebab lebih quota..ini semua sebab IG..hahaha..get well soon ok.

Nanti kita order battery on9 pastuh tunggu bos i c Mayel tu balek bercuti dekat kampung halaman dia,sedang berseronok dengan kuchengnya yang bernama Abu tu kot kat Taiping nu ha.C Mayel ni ada tools untuk phone.

Nanti ibedah u tang tung tang u on balek k.

Miss u i-phong..
Kalo la u bace ni kan Phong..

Mar 24, 2016

My Birthday's Boy

Hye hye hye...
Asslamualaikum korang..

Buat ape je di hujung minggu ni? I? Kalo i,i tengah buat persiapan-persiapan akhir untuk di audit esok.Alamak,baju koprat tak dan lagi.Jap ae,i settlekan baju koprat ai jap.Kejap taw..stay tuned..p la ambik air ke dulu,or else selesakan kedudukan untuk baca blog i.tunggu taw..tap!tap!tap! berlalu pergi..

Assalamualaikum sekali lagi.. hari ni 22 March dah..i baru nak sambung balek crita i haritu dengan hengkorang.Hari tu lepas satel baju,i tengok movie la,melantak la trus Isnin pastu terus takda masa nak update dah.

Memandangkan harini last audit..tapi tadi En.Nafie ke ntah cane eja nama dia pun i tak sure.Asyikk ingat die En.Fauzi je becoz me is so pelupa..ahaha..Letak ketepi dulu pasal audit,nanti i story kat entri lain.

Last week was just like so hectic yet so slow.Dia punya pressure macam hentak kepala kat dinding kot sebabkan agak sibuk nak prepare itu ini,macam terkejar-kejar dengan masa sebab half of our team admin akan pergi kursus so macam suku tu adalah atas bahu i yang memang dah pesen jatuh ni haa..gementar semua ada.

Jumaat tu masuk je dalam kereta FH,FH tanya ade nak gi memane ke?Of courseee..taknak balek rumah dulu arh..nak ketenangan skit.Achewah gitew.Tapi semua tu monolog dalam hati je.Ai?Kalau ai mestila ambik pickup line comey punya.Tapi tak gedixx k..Cukup sekadar comel je.

"Jom,tengok wayang ?"
"Jom!"
"Cukup tak sen nak bunjer ai?"
"Insya Allah cukoop"

FH memang mencukup je jawab die padahal dalam hati ai dok meraung-raung..bukan u ade tiket free sempena bufday u ke?u members MBO kannnnn?

"Redeem bufday boleh tak?"
"Entahla,tak pernah cuba lagi"
"Ok,kite cuba nak?Kalo tak dapat redeem tak tengok wayang pun takpe.Jalan-jalan je"

Tengok.Ai bab-bab redeem-redeem ni memang sepantas kilat.Tak macam FH cool sampai lupa.Tahun lepas tak redeem pun.Alaa..Mannnn..But u knowlakan kaum adam memang majoriti cenginih so takpela.Boleh diterima lagi..Lagipun tu milik die bukan milik ai.Kalo milik ai memang takdaq excuses langsong! Dah gelojoh kat sit..Taknak mengaku.Ahahaha

Sampai-sampai je trus blur nak decide nak tengok cerita apa.Mencikan keadaan macam ni.Fenomena cenggini hanya akan terjadi 2 kali je iaitu yang satu lagi bila nak decide nak makan apa.That why la ai jarang/malaih nak makan kat luaq.Jenuh tu nak fikir lokasi menu,ai Harga bagai.Kat rumah tang tung tang.Ke masak guna microwave jeke..Ting! dah masak.Satel.Punya panjang berjela kami pun duduk kat bangku yang disediakan google sat rate movie-movie.Yang mana ramai suka so kami pun pilih yang tu.

FH g toilet.Pastuh ai terjumpa pulaklah kenalan pasangan lama.This is our close ex-lecturer.Ade dalam group so taula tu ex-lect.exixi..Ai punyalah mati kutu nak borak ape sekadar berbasa basi tanya tengok cerita apa,pastuh siap cakap lagii..tak nak la tengok cerita sama dengan sir.Kha kha kha.Sombonnng..Seganla..hehe

Pilih punya pilih kami buat eputusan nak tengok cerita kartun.Hoyeah! So p berbaris ni kat kaunter selaju mungkin.Check-check kat kaunter cerita dia tengah malam kot..Kensel-kensel.Cerita paling awai pun yang Sir ai n wife die tengok tadilaaaa..omai.Tapi takpe..layan je.

Mase nak bayar tu FH beranikan diri kot nak tanya pasar kad membership die sebab die takpernah guna lagi secara pembayaran di kaunter.Slalu buat online je.Adik tu punyalah baik doq p explain dan buat semakan.

"Eh,ade free ticket la sempena bufday encik!"
"Owh yeke?" FH buat terkejut.Pickup line kene sangat.Shomel!
"Cerita ape je yang kite boleh tengok free ni?"
"London Has Fallen ni also can sir"
 "Ok,kalo macam tu saye ambik ni la"

Weheee..roh ai melompat girang..yay!! jimat duit FH..fuuu fuuu..
Satel semua kami pun p round-round kejap dalam The Spring sementara tunggu turn.

"Kite solat dulula FH"
"Jom"

Solat sebaik selepas azan orang tak ramai sangat so better hurry.

Usai solat
Tetiba mak call.

"Kak,ade mane?Mak ada problemlah ni"
"Nape?Mak ade kat mane?
"Kat depan bank ni ha.."

Bla.bla.bla..

FH keluar je dari surau,ai gtawla nak jumpe mak sebab mak ade prob nak keluarkan duit..tanpa banyak cakap FH trus pergi bayar kupon parking n dah dalam krete dah pun drive keluar.Terharu sungguh,sob sob je dudok diam dalam kete padahal 15 minit lagi wayang nak start.

Sampai je sane satel semua ai tanyelah mak kot-kot nak ajak keluar makan kan.Mak and ayah pulang ke kampung terus rupenye.Dah penat p poli yang terletak dihujung tanjung untuk ziarah cousin ai yang tak berapa nak sihat kat sana.

"Korang buat ape je kat The Spring?"
"Nak tengok wayang tadi.Wayang freee mak.Kan burday FH bulan ni"
"Wayang pukul brape?Tiket dah beli ke?"
"Dah..wayang pukul 730pm mak"
"Laaa,kire nye dah lewatla korang ni?Moh la kite gerak,kang lewat pulak korang"
"..."
speechless terus ai.Concern giler mom..Wase nak peluk je tapi sebab mak tak brape nak sentimental value tinggi sangat so tak jadila..hehe

Kami pun gerak sama-sama..Alhamdulillah tanggungjawab dengan mak satel.Wayang pun tak terlepas.Walaupun kami lewat time masuk tu crite pun baruuu je start.Berkat baik hati dengan mak..Alhamdulillah Allah permudahkan.

In my opinion cerita London Has Fallen biase-biase je..Jalan cerita dia aksi dia lagi syok kalau tengok White House Down,Channing Tatum..Woaha! But then,so far semuanya ok.

Lepas tengok wayang at least both of us ade topik yang nak diceritakan.Kami couple pasif..ehehe..pas tengok wayang jalan-jalan lagi borak-borak.Ai memang kaki borak time ade issues..tapi time takde tu jangan harap.Mata lekat je kat IG .

So kesimpulannya best woo jalan-jalan.Bukan selalu FH bagi pelepasan cengginih.Lega sedikit rasanya bebanan kat bahu.Bahu yang menanggung tu.Lenguh-lenguh badan semua jadi segar bugar.Dengan bawak ai p jejalan je tak yah nak p mengurut bagai.Magickan? Therapy goes well.

Thanks sangat kat FH sudi ikutkan je.Happy becoming bufday cayang..Last taw tahun ni.Tahun hadapan kalo ai lupa ucapan dia akan berbunyi begini..

Ehem..ehem..betulkan kedudukan..

"Selamat Hari Jadi Chuami
Semoga menjadi suami soleh
ketua keluarga yang sentiasa pimpin kami ke jalan Allah
Dan tak lupa
Semoga sentiasa menjadi insan yang bertanggungjawab kepada ibubapanya,
ibubapa mertua
dan keluarga comel kite
Ayang sayangkan bie"


*dimurahkan rejeki untuk go around the world! chia chia chia


So,kalo korang nak dapat macam ni jugak rajin-rajin la p apply membership MBO or mana-mana yang ada benefit best.Macam Ai of course membercard sephora.Bufday dapat makeup freeeee!! FH dah terjebak.Bahaha..Terjebak for fun n for good..
kalo tak ntah bile agaknya nak merasakannn..
*wink*


p/s : Thanks so much FH for the endless love..tak terbalas ai..

#immarryingmysecretadmire



Mar 7, 2016

Hello My Favourite March!

Assalamualaikum..

Mesti korang rasa membazir je kalau nak pi blogwalking blog akukan.Sebab tak hapdet.Cia Cia Cia.Mukadimah je trus nak jerjah ayat tak syok.Ahahaha.Booorinng ~ Ala so sorry kat korang aku jarang hapdet tau.Nak aku listkan alasan ke? Ok aku explain sesikit lah yea,mula-mula aku bukak blog ni sebab dulu masa aku memula pegang jawatan sebagai marketing executive cum designer online kepada satu butik ni aku kena belajar banyak benda so blog adalah salah satu search engine yang ko wajib tahu.Pastuh memula tu kalo ikut aku memang adela sekali sekala merapu empat puloh empat kali sebab aku tak tahu nak story ape.Siyes weyh.Mati kutu.Aku pendiam giler kot.Macam topik penceritaan aku pun tak best baik di alam maya or dalam blog unless u kenal ai depan-depan baru lah u nak jugde acaner.Siyes i've no bestfren yang nak main pilow-pilow talk sambil pintal hujung bantal.Sadis.Gurlfriend aku is jenis yang kami focus sekejap je pastu jerit-jerit pastu cakap pasal masa depan pastu mulelah ajak gi makan,cenggitu.Jarang nak emotional dengar sangat masalah dalaman.Lagi satu akukan ada masalah ingatan so kalo dierang nak paksa-paksa aku recall sana-recall sini,ko jangan.Nak ke saye pengsan ke macam haritu?Biaq pi la.Kesian FH,slalu tanya aku,ingat tak? Ingat tak..aku tak jugak ingat-ingat..hahaha..Jaga ai sampai bebile taw!

Pastuh antara alasan aku tak hapdet blog is i super buzy,mule keje butik dulu aku jarang dapat cuti,tapi aku suka,mase bulan puasa ko jangan cakap letih die cane,tapi bos aku setitik peluh dia bangunkan bisnes die tu boleh cecah RM50 setitik peluh kot.So buatla kiraan matematik sebab total semua harga peluh dia ada beberapa juta.JUTA ok.ko jangan memain.

Patuh tahun barukan aku tukar kerjaya.Eh aku dah crite ke pasal semua ni awal tahun ritu?takpe aku ulang.Tengah hiper ni.Malas arh nak makan ubat kontrol darah,pening,muntah gula semua.Aku super ok hari ini.Bukan sebab bufday Nora Danish ok.Hi,kak happy bufday.*angkat tangan skit.haha.Laaa..aku dah crite la pasal ni.Kisah berulang pulak.Sayangnya nak deleteeeee...

Ok masuk terus bulan March! masuk! Masuk. Aku dok sibuk je gebang pasal March is so special then my bufday month.Januari .Sebab Januari sibuk nak mula azam baru la apala so mungkin orang terlepas pandang harijadi aku.Eh,kalo sayang ko akan warta Januari special sebab haritu bufday akulah.Xixi..

March ni harijadi my mom..Belum celebrate lagi padahal aku dah janji nak tdo hotel lah apela.Ekceli aku pi belanja semua duit pi beli perabot murah yang ex-bos aku jual.So hadiah mak tahun ni is set counter bar kitchen .Kan nak buat pelamin sendiri so kena alert pasal sale sana-sini.Kalo kain banjir tu ade jual kain warna putih segulung aku dah beli dah.

Semalam aku nak singgah p beli tapi alih-alih aku p gunting rambut pendek giler cine tu cut my hair.Cis aku dah macam pakai wig.Lagi kawan aku gtaw teori aku ni kalo potong rambut pendek macam jantan mesti sebab frust giler.Ok aku frust sebab tak dapat fly g KL attend wedding my cuzzy sebab tiket lambart beli.Sekian.

Ok balek semula pasal March yang special sangat padahal bufday je pun?Awak,awak,bufday awak March jugak ke?ke anniversary ,ke ape lagi yang istimewa?Kite gengmarchisspecial..yiihaaa.. Penutup bulan March which is on this 31st of March is FH's bufday.Tahun ni last celebrate bufday as orang bujang.Hahaha..

So plan nak do sumting.How bout that? Belum pernah lagi celebrate private like just the 2 of us dengan FH.Alaaa..kasi can la dating.Kami jarang dating taw walau hari-hari jumpa.Lepas kawen nanti aku nak claim semua masa tu berkepit berdua chit chat sambil peluk lengan sampai kering air lioq.Imagine tinggi kau tengok.Tu aku malas tu.

Aku ingat nak tong-tong dengan kawan PhotoG kalo die sudi nak abadikan moment ni dalam bentuk video ke,gamba prewedding ke.So takdela berdua sangatkan sebenarnya.Cun bufday FH jatuh malam Jumaat ingat nak lewatkan sikit sebab nak sedekahkan Yassin ke Al-Fatihah ke buat  yang dirindui dan juga buat yang telahku kehilangan.Jangan terkejut tau aku kalo rindu sedekah Al-Fatihah sebab nak minta Allah tolong sampaikan.Dengan FH jugak aku rindu,semoga FH miss me back like touching angat macam aku.Jiwang sungguh aku.Sentimental value tinggi sangat tak pernah kasi sale.Takpela sebab FH takdela sentimental sangat.He's super duper cool beb.Kalo kawen dengan lelaki lebih tua memang cani kot.Ok beza usia aku dengan FH is about 5 6 tahun gitew..orang dah nak masuk darjah 1 beb,aku baru nak acah-acah teka bayang-bayang my mom.Hafal muka penjahat yang suka cubit-cubit ciom aku pasal mase kecik-kecik nenek aku cakap aku montel sangat.Super cute gitew!!Hahahaha..

Ni baru pertengahan March,alhamdulillah Allah bagi banyak 'hadiah' kat aku..Pahit manis suka duka rezeki jodoh dan pertemuan semua Allah dah plan cantekkk punya untuk aku.Alhamdulillah sangat-sangat.Susah betul aku nak explain kat korang kat sini taw.Nantikan lebih panjang entri aku.

Cuma tu lah,semua ni rejeki aku,alhamdulillah tak tahu nak ucap cane.Pastu Masya Allah ujian Allah dia siap peluk hati aku dengan satu Hidayah.Nasib aku nampak boleh baca siki-sikit mesej Dia.Korang mesti tak faham.Aku gitaw ae,the power of doa aku dah alami berkali-kali dalam hidup aku.Yang mana Allah kasi perkenan dia bagi cash dan yang mana dia perkenan kemudian dia bagi pada masa yang cun-cun ko tak terduga.Sebab tu jangan pernah putus berdoa.Senjata aku doa jela,aku tak mampu yang lain.Siyes talk ni.Alamak.Korang mesti rasa poyo.Alaaa..eh aleh cakap alaaa alaaa..ni kisah betul.Semuanya milik Allah u ols,dia boleh kasi and ambik balik sekelip mata je.Lain dengan nafsu.Nafsu ko yang kontrol so kalo ko menyesal pasal terbelanja beli barang makeup kat Sephora padahal nak tuntut Bithday Gift dari Sephora ko salahkan diri ko sendiri.

Okla,aku tutup kisah aku kat sini.March has been so meaningful for me.I start everything on this March from the day i openend my eyes then i've heard for so many songs just  to learn how to talk,how to step outside and for the following March im so bless for all i have now and this year,thing become so much better and extraordinary special.That Allah for the story of mine.

I'll keep on writing.The Book.

With love,
Mom & FH ~ 
I owe u forever.. :')

Thanks for reading ya!
Jumpa lagi taw.

Jan 11, 2016

Hello 2016

Assalamualaikum..

Sudah lama kita tidak berjumpa.It's lunch time and i'am fasting! Time-time ni la tetiba lapar tapi taklah selapar pada jam seploh pagi.Hahahaha.Siyes i tell u'ols lapar jam sploh sebelaih mak aih,tahap gaban beb.

Actually there's so much thing that i want to write it up here about 2015 but then me get so lazy coz so banyak story to be told.Miahaha..Mari ringkaskan yang pepenting je nak?

Penghujung 2014 i dapat pekerjaan baharu.Yihaa..Ex-boss ai punyalah baek mendarat je kat Kuching trus ajak lepak bagi ceramah bagi ai dorong ai patut grab the opportunities work with them longer so that ill learn more and live about business. Puff ! Enggak cukup kuat. Mengubat kekecewaan di hati ex-boss i,i masih lagi aktif jika ada kesempatan i join aktiviti beliau.Thanks upah gempak handle event untuk butik boss and free panduan berjimat.Miahaha.Lagi alhamduillah rezeki buka kiosk sempena bulan ramadhan adalah rezeki lebih untuk i dan keluarga i.

Sepanjang 2015,wasnt easy u ols.Macam-macam i lalui.Mungkin jiwa i dah terdidik untuk menjalani kehidupan yang lebih thriller dan all bout adding some figure in my personal account.Ahaks! The Project Kuih,Blog.Gurl Design and the coming El House is the things that i have to make an empire.Seriously bebeh.U ols doakan ai k.

Ai nak kawennn!!! Aceceh..macam tak sangka dah banyak bulan dah berlalu dan harinya semakin hampir.Photographer dan videographer dah jumpa. Hantaran ai dah siap,katil queen tinggal beli,pelamin dah ada design dalam kepala hotak tapi belum jalan,baju Februari ni beli.Ai nak minimizekan budget ai so kebanyakan benda ai nak buat sendiri.Bolehlah duit lelebih skit tu nanti ai buat g honeymoon kenn..ambik mood pengantin baru katakan.*Senyum sendirian ku disini*

Bila dah sebut nak kahwin budget-budget jugak,as kaum Hawa of couse ai nak kurusla,nak cantikla,kulit lebih flawless la,wangi-wangila semua kecoh.Haip FH jangan ingat u tak terkena.U wajib lose some weight k syg n kene gak flawlesskan kulit.Baru seri pengantin.Luv u cyg.*Chit !

Sebelum ni ai 53kg.Masa mula-mula tukar environment kerja.Kerja relaxkan.Sebelum-belum ni ai kurus kata ex-bos ai la.Tu la sebok nak kurus ni.Ok then ai tersedar sendiri kenapa gemok ni,so ai pepandai sendiri kuruskan badan.Mula-mula tu diet yoyo kau.Sekejap naik,sekejap turun badan ai.Tapi kahwen punya pasal i'll change the Fat to Fab.Insya allah dah turun 5kg takkan xley turun lagikan dengan pelan pelangsingan yang lebih jitu.Sebelum ni buat sesuka hati je.

Banyak pulak cerita pasal kurus ai.Sepanjang 2015 ai banyak p jalan-jalan dengan The Razak's Family and my family.Best!! Sebab tu ai cakap ai relax.Boleh cuti banyak-banyak.Kalo dulu keje omos 351 hari taw.U'ols kiralah sendiri.Tapi ai hepi,puas dan penuh bersemangat.Tak pernah rasa sakitnya tu dihati compare dengan skunk.Tapi takpela rejeki ai kat sini buat masa ni.

Bila p melancong terutamanya bila jejak je kaki kat Tanah Melayu ai akan p baham semua makanan pedas depa! I looooooveeeeee makanan orang Tanah Melayu.Pedas best! 

Dalam luv-luv tu lupa pulak nak cerita part paling tak syok i gagal dapat jawatan tetap.Agak sedih sebab dah berharap.Bukan tak terima kenyataan tapi dia macam u exam pastu tak dapat A..giteww..ahahaha..ape ai buat? Ai solat tahajud lama-lama,solat sunat taubat semua ada,nangis semahu-mahunya dan malam tu memang boleh kira tak tidur lah sedangkan esoknya kerja.Keesokan harinya berkat kasih sayang Allah,alhadulillah ai dapat melaluinya.Ok je.Alhamdulillah rezeki pun bertambah.U ols jangan main-main tau kalo hati tak terima boleh buat perangai di buatnya.Sebab tu sebesar-besar masalah suka dan duka mengadulah dengan Allah,insya allah,Dia akan tolong kita.I would have this second life if it's not from His permission.Thanks Allah for giving me this second change.

Untuk penghujung 2015 ai dapat berita gembira! Tahun berikutnya disini.Dan ex-bos ai pun dah macam ok dah tak macam majuk dah.Ai janji boss,ai akan ikut jejak langkah u.Berniaga,humble and murah hati macam u too.U'r my idol and i wont forget ur jasa ambik ai kerja dna segala ilmu yang dicurahkan.

ok..tu jela..i janji akan update blog sekerap mungkin.

JANJI.